dimarts, 10 de gener del 2012



ENS FEM FOTOS: Contents, tristos i enfadats














Hem vist l’aneguet lleig a la pissarra digital, posteriorment hem fet una mini conversa.
Mestra: Què passava al conte?
L: “Havía un patito”
Mestra: i què li passava?
J: No l’estimaven
A: i estava “muy” trist
R: perque no l’estimava la mama
S: lleig era
Mestra: i tu com estaríes si et diguessin lleig?
S: (posa cara trist)
A2: trista
H: “yo estoy” trist “si me duele la cama”
M: “Yo si el papa me pega”
Y: jo son, cole  (si tinc son i vaig al cole)
D: “yo nunca estoy triste”
Mestra: llavors, cóm estàs?
D: content
Mestra: però avui no has vingut content a l’escola
D: Si
Mestra: Segur?
A3: “has llorado”
D: “No me daba los guantes”
Mestra: Qui?
D: “mi hermano”
Mestra: i  com estaves?
D: enfadat
Mestra: el pròxim dia pensarem quan estem contents i enfadats.




L’aneguet lleig dibuixat per un dels infants a l’ordinador

dilluns, 2 de gener del 2012

L'aneguet lleig, ¿está content o trist?

Us deixo el vídeo que vaig posar als infants de P3, pròximament penjaré les fotos i la conversa que vam tenir posteriorment:

http://www.youtube.com/watch?v=D4e1Oq4RtIw


Bones festes companys/es;

Jessica

ENS EMOCIONEM


El títol de l’activitat que portarem a terme és: ENS EMOCIONEM
Ens trobem en un barri amb molta interculturalitat, fet què es veu reflectit en l’aula de P3, on ens trobem amb 7 alumnes àrabs, 2 xinesos, 3 alumnes del Congo, 2 alumnes sud-americans, 5 gitanos i 6 infants nascuts a Barcelona, i amb pares catalans. Trobem una problemàtica social molt grans, on els nens i nenes es troben “emocionalment perduts”.
Volem tractar les emocions a través de la tecnologia tractarem aquest problema per tal que es produeixi un canvi conceptual reorganitzant les estructures del coneixement.
L’activitat es portarà a terme dins de l’aula ordinària d’una classe de P3, també anirem a la sala d’informàtica on tenim els ordinadors i una pantalla digital.
Ens trobem davant d’un problema mal estructurat, ja que el problema es troba en el dia a dia de l’aula i la seva solució no és predictible ni convergent. Requereix la opinió personal, de cada infant, respecte a la percepció de les emocions. Els problemes mal estructurats es refereixen a activitats humanes interpersonals.
Ens trobem davant d’un problema complex, ja que tal com exposa Jonassen els problemes de la vida real solen ser complexos, i a l’hora d’analitzar, com és en el nostre cas, un context problemàtic hem d’identificar tant la complexitat, com els problemes que el constitueixen.
Trobem el problema situat, ja que succeeix en una escola concreta d’un barri concret.
Podem dir que ens trobem davant un problema de resolució de dificultats ja que és una de les formes més comunes de solucionar problemes quotidians que avui en dia ens podem trobar dins de les aules. Segons el mòdul, l’objectiu principal de la resolució de dificultats és la diagnosi d’estats falsos. Així doncs, hem d’examinar el sistema, fer proves, valorar els resultats, fer hipòtesis i confirmar falsos estats amb estratègies.
Per començar a treballar la problemàtica que ens ocupa, es presentarà una capsa als infants amb cares amb diferents expressions, i es preguntarà als infants “com està aquest nen/a?”. També realitzarem activitats com: mirar a la pissarra digital fotos d’infants amb diferents estats d’ànim, veure el conte de l’aneguet lleig i el peix irisat amb la posterior xerrada, fer-nos fotos amb diferents emocions i dibuixar a la pissarra digital com estem.

AUTOAVALUACIÓ PAC 2.2



-Has fet un enviament correcte? Data tipus d'arxiu. Pujada del cmap…
 Si 

- ¿Has aconseguit claredat expositiva, bona estructura del document lliurat, bona presentació i correcció, estil engrescador…?
He seguit les pautes donades per realitzar la portada i realització del treball. Segons el meu punt de vista el document compta amb bona estructura, presentació i estil.

- Sobre el fil d'argumentació gràfica reconstruït. Has analitzat i exposat a l'informe adequadament la seva coherència, adequació, desenvolupament, conclusions, etc.  
Després d'escollir els arguments els hem plasmat gràficament, des del nostre parer de manera coherent i adequada. Posteriorment hem desenvolupat les preguntes realitzades i hem fet les conclusions que creiem adients.

- Valora la representació gràfica del fil d'argumentació que has reconstruït i lligat.: s'observen com les idees argumentades s'hi ha vinculat? Premisses vinculades, els seus arguments i contrarguments…
Podem observar diferents argumentacions lligades, i els arguments a favor i en contra, diferenciats per colors segons al bàndol al qual pertanyen.

- Has reflexionat sobre la utilització del debat i de cmap per a argumentar i representar el coneixement? Cmap treballant en local i Cmap amb mapes compartits a llocs a internet? 
Si que he reflexionat sobre aquests punts, des del meu punt de vista de manera satisfactòria.

- Autoqualificació: A+, A, A-, B+, B-…
B

- Sobre la teva comunicació i participació voluntària a l'aula: estàs facilitant el seguiment del fòrum (tema, carpetes, fil,  claredat en la comunicació, ajudes als altres, aportació de recursos, ajuda al coneixement…)?
M'he comunicar i participat a l'aula amb certa assiduïtat.

- Sobre el blog: l'has enllaçat bé, t'està ajudant a reflectir el teu aprenentatge de manera eficaç? Has revisat les teves afirmacions a l'avaluació inicial, per ex. respostes breu, preguntes trampa?
Si que he anat revisant i fent aportacions al blog, tot i no dedicar-li tot el temps que m'agradaria.

PAC 1 Síntesi debat CTS

Segons les ordres donades pel tutor havia de defensar la perspectiva tecnodeterminista, inicialment vaig pensar que havia tingut sort, ja que estava d’acord amb el pensament d’aquests; els avenços tecnològics fan que avanci la societat, i que per tant gràcies a les TIC avancem. Però a mesura que anava llegint les aportacions dels meus companys/es que defenien la perspectiva sociodeterminista, que defèn que els avenços tecnològics venen donats pels socials, anava replantejant-me i canviant el meu esquema de pensament cap a la idea de que tots dos han d’estar annexats, i que un retroalimenta a l’altra, és com una relació simbiòtica. Per tant, estic d’acord amb Miguel Domènech i Francisco Javier Tirado quan diuen en l’article de Ciencia, Tecnología y Sociedad que tant la societat com la tecnologia estan interrelacionades.
Valoro les meves aportacions i participació com a positiva, però millorable, potser, en quant a contingut, no m’he guiat tant per les preguntes com pel fil que s’anava donant al debat, per la resta crec que he seguit el debat d’una manera correcta, fent les aportacions que creia convenient segons el meu rol. En quant a format he fet un parell d’aportacions on no es visualitzava el text amb color verd, per motius desconeguts per mi, havent d’avisar al consultor per tal de què esborres els meus comentaris i torna a posar-los.
Crec que tots els companys i companyes han participat de manera correcta i ens han enriquit fent les seves aportacions, i ajudant-nos a realitzar un aprenentatge constructivista i significatiu. En especial, m’ha agradat molt com han defensat la seva postura Ariadna Parera, ja que ha posat exemples de les seves aportacions, i ens ha donat a conèixer les societats amish, i a contraposat les seves idees a les d’altres companys i companyes amb molta claretat.
Gràcies al foro i a les lectures he reflexionat sobre el fet de com canviaria la meva vida sense tecnologies, jo no sé si sabria viure sense elles i en canvi hi ha persones que en volen les mínimes possibles. En quant a les escoles, cal dir que em avançat molt tecnològicament, però encara ens falten molts passos per donar.

Pac 1 comparació mapes

Comparació de mapes


Els meus coneixements previs eren els següents:
- La educació i la societat evoluciona i canvia
- La societat necessita que es fomenti una educació basada en l’aprenentatge i el coneixement de la ciència i la tecnologia.
- Les ciències i la tecnologia creen uns valors socials i culturals i aquestes influeixen en la societat, de manera que la societat es veu afectada per la ciència i la tecnologia.
- La tecnologia millora la qualitat de vida.
 Al meu mapa inicial trobem enllaços entre els elements que vaig considerar importants, però manquen paraules que actualment crec que són essencials, com poden ser:  TIC i tecnologia educativa.
Degut a la meva desconeixença  falta molta informació que he integrat al mapa actual, entre alguna d’ella; el fet de què la relació de la societat amb la tecnologia genera diferents pensaments al llarg de diferents èpoques, les diferents fonamentacions de la tecnologia educativa o els mites que es tenen sobre les TIC.
A mesura que anava analitzant el mòdul i l’article anava veient que la relació era més complexa del què m’havia plantejat i que tal i com planteja  el postulat d’heterogeneïtat, i en especial el teixit sense costures la divisió entre allò social i tecnològic no es viable, ambdues estan conformades pel mateix teixit i una solapa l’altra, totes dos s’influeixen i interaccionen juntes. Poc a poc passava d’uns models mentals senzills, a d’altres més complexos amb la interacció amb la meva companya, les lectures i els debats a l’aula virtual. Els meus models mentals eren grupals i col·laboratius, ja que han anat sorgint amb la interacció amb els altres.
M’he quedat sorpresa al veure que les tecnologies fomenten les diferències socials, si que és cert que m’havia plantejat el fet de què hi havien persones que no tenien accés a la societat de la informació, per mancança de recursos, però mai hagués pensat que la tecnologia aportés tants canvis en la societat, ni la societat en aquesta. També m’ha sorprès moltíssim que hi hagi persones en desacord amb la tecnologia, com és el cas dels CEPAS que vam tractar al debat. Em va sobtar molt aquest fet, ja que per a mi la tecnologia es bàsica, suposo que perquè vaig néixer i m’he educat en la societat de la informació i el coneixement. Crec que aquesta ens facilita moltíssim la vida, i ens permet accedir a la informació de manera més ràpida, a més a més sense ella hauria de canviar molts aspectes de la meva vida, entre ells la presentació del document que actualment llegiu.
Crec que tal i com diu el punt 1, “la construcció de models per al canvi conceptual”, la tecnologia si la utilitzem de manera significativa pot promoure un aprenentatge significatiu entre els estudiants, crec que això era el que es pretenia amb el debat, i amb la realització del mapa conceptual a través de la utilització de les tecnologies. Així cal recordar que hem construït models computacionals.
Alhora crec que el fet de realitzar un mapa conceptual m’ha fet construir un model mental més clar de tots els conceptes que hem anat estudiant , fet que m’ha ajudat a realitzar un canvi conceptual i un aprenentatge significatiu. Tal com diu el mòdul “Els mapes conceptuals han demostrat ser valoracions vàlides de les estructures cognitives”.
En el debat vam pensar arguments i contra arguments amb els missatges dels nostres companys/es fet que tal i com ens indiquen els apunts, fa que s’aconsegueixi una alta probabilitat de que s’efectuï un canvi conceptual. 
Recordo que a processos psicològics bàsics ens van passar un vídeo en que apareixien 2 equips de bàsquet, uns amb samarretes blanques, i els altres amb samarretes negres. Calia que a 5 persones els hi féssim comptar els passes que es feien els membres de l’equip blanc, i als altres 5 els hi féssim veure sense demanar res. Al final del vídeo la pregunta era: has vist a la persona disfressada de mico què ha passat? En un inici, abans de fer l’experiment vaig pensar que els 10 membres veurien el mico, tot i que els 5 que contaven estiguessin concentrats en els passes, ja que al vídeo, el mico, fins i tot es para i balla al mig de la pantalla, però no va ser així, aquests 5 no ho van veure. D’aquesta manera vaig canviar la meva forma de pensar respecte a la memòria selectiva, i encara avui no he oblidat aquell aprenentatge que vaig realitzar.
Actualment he revisat alguns punts com la interacció societat-tecnologia fent un canvi conceptual de revisió, però he fet una reorganització radical en d’altres conceptes. Cal dir que en ambdós casos estava disposada a aprendre i canviar els meus coneixements previs, de manera que el canvi conceptual va ser intencional, i per tant es va donar amb més facilitat l’aprenentatge significatiu.