divendres, 29 de novembre del 2013

Funcions executives: La memòria de treball

  • La memòria de treball

La memòria de treball (MT) és l'habilitat per emmagatzemar i manipular informació durant un curt espai de temps. Es una de les funcions executives del cervell imprescindible per manipular informació mentalment, tant informació visuo-espacial com verbal i per tant està a la base de qualsevol raonament, aprenentatge o comprensió. Així mateix, sembla ser que la memòria de treball és responsable del control de l'atenció i de la recuperació de dades de la memòria a llarg termini (Baddaley, 2000)

La memòria de treball té un límit. Es parla de 6 o 7 unitats d'informació (per un adult) que poden ser emmagatzemades i manipulades. Per exemple: Si hem de dur a terme una operació matemàtica i no disposem de calculadora o de paper i llapis, hem de deixar en memòria els resultats de cada una de les petites informacions que necessitarem manipular per poder efectuar l'operació definitiva.

 Els resultats en memòria de treball tenien una alta correlació amb els resultats en QI. Tot i que uns bons resultats de QI, no impliquen bons resultats en memòria de treball.

Un exemple d'això es  pot veure en  un estudi realitzat per la doctora Alloway, (Directora del Center for Memory and Learning in the Lifespan de la  University of Stirling, UK.) en el qual es comparaven dos grups d'estudiants, uns diagnosticats de TDAH i altres especialment dotats intel·lectualment. Ambdós grups obtenien altes puntuacions de QI i tenien patrons de comportament semblants, així doncs la pregunta era: perquè hi havia tanta diferència en els seus resultats acadèmics? La resposta que dóna l'article rau en les seves puntuacions en memòria de treball: els alumnes diagnosticats de TDAH tenen un deficient rendiment en les proves de memòria de treball i obtenen un mal rendiment acadèmic tot i que els resultats del seu QI siguin elevats.

Aquest i altres estudis duen a pensar que una bona memòria de treball és important per assegurar uns bons resultats acadèmics.

Dels treballs de la Dra Alloway es desprèn el següent perfil de comportament en els alumnes amb un dèficit en la memòria de treball:

•       Baixa habilitat en lectura i matemàtiques.

•       Integració social normal

•       Reservats davant el grup, no massa participatius.

•       Es mostren preocupats pel fet de no poder recordar tota la informació que reben.

•       Sovint els professors els “mal diagnostiquen” com a problemes de dèficit d'atenció i diuen d'ells coses com que no escolten o que estan sempre distrets.

•       Obliden instruccions.

•       Obliden fets recents.

•       Dificultat per mantenir els passos en tasques complexes.

•       Incapacitat per resoldre tasques que impliquin recordar i processar informació. (Com per exemple: comptar les paraules d'una frase que s'ha de recordar, o trobar nombres perduts en una seqüència.)


dijous, 28 de novembre del 2013

Funcions executives: El control de l'atenció i el control de la inhibició

Les funcions executives, que poc a poc aniré explicant es treballen en les activitats que estic elaborant en el meu pràcticum. Més endavant us presentaré les activitats.

En aquesta entrada explicaré el control de l'atenció i el control de la inhibició
  • Control de l'atenció
Suposa dirigir l'atenció i posar en marxa els seus mecanismes de funcionament en funció de les demandes de l'ambient i de les tasques que realitzarem, parlem en aquest cas d'atenció controlada. L'atenció controlada, a diferència de la no controlada, requereix un esforç per part del subjecte per a mantenir-la. Molts autors afirmen que aquesta és la característica més important de l'atenció.
 
  • Control de la inhibició

El control de la inhibició és l'habilitat per a controlar la nostra conducta o la nostra atenció resistint a les fortes inclinacions per a realitzar una conducta que ve de gust o que ens és habitual i substituir-la per una altra que no ve de gust o que no és l'habitual, però que és la que convé en aquell moment, per ser més apropiada o necessària. Un exemple podria ser resistir la temptació de parlar a classe amb el company, triar acabar els deures en lloc de posar-se a jugar, no respondre a un insult ...

Tots aquests són exemples d'inhibició d'una conducta, però hi ha també la inhibició que serveix per mantenir i  focalitzar l'atenció en una tasca i evitar les distraccions que puguin suscitar altres estímuls que provoquin nous interessos, aquesta és la que nosaltres treballarem.

 

dilluns, 25 de novembre del 2013

Les funcions executives

Durant el meu pràcticum I estic elaborant materials glifing destinats a nens i nenes de P4 i P5 d'Educació Infantil.

A partir dels materials glifing que elaboraré en aquest pràcticum es pretén treballar les funcions executives, que són les habilitats cognitives que activa el cervell i que són necessàries per llegir, i també per a d'altres tasques com el raonament, la resolució de problemes...

Hi ha diferents models teòrics que divideixen i agrupen les diverses funcions executives en ordres jeràrquics, imaginant un element controlador general, l'executiu central (Baddeley) que coordina les diferents funcions. No és clara aquesta jerarquia, però en els darrers anys, veient la importància que les funcions executives tenen sobre el rendiment acadèmic, diversos estudis han intentat definir, mesurar i establir la implicació de les diferents funcions executives en les tasques d'aprenentatge i els seus resultats en termes de rendiment acadèmic, així com la seva implicació en les habilitats en llengües i matemàtiques.
Entre les funcions executives podem trovar:
El control de l'atenció
La inhibició (de l'atenció i de la conducta)
La memòria de treball
La recuperació d'informació
La flexibilitat cognitiva.

Us deixo un article, que ens ha proporcionat el centre, per tal de què tingueu més informació sobre les funcions executives.

A continuació passaré a analitzar les 5 funcions executives que he anomenat.

divendres, 22 de novembre del 2013

Dades sobre problemes de lectura

A continuación us deixo algunes notícies que parlen sobre els problemes de lectura:

Els professionals que formen glifing comenten que quan un alumne adquireix certa velocitat lectora i no ha d'emprear tants procesos cognitius en llegir, pot centrar-se en comprendre el que llegueix.

Com podem veure en el següent article, tots els nens i nenes que tenen dificultats en la lectura, tenen problemes d'aprenentatge, per tant és molt important posar solucions amb anterioritat.

Més d'un quart de la població suspendria en comprensió lectora.


També m'ha semblat interessant i m'ha sorprés aquest artícle


Per tot el que he comentat em sembla molt important treballar i enfortir les funcions executives prèvies a la lectura.

El Glif un nen amb dificultats d'aprenentatge

Anteriorment, ja he parlat del Glif, però no sabem qui és. El Glif és un element motivador pels nens i nenes, és el personatge que acompanyara als infants durant tot l'entrenament.

Avesedari fa la presentació següent del Glif:

“En Glif té vida pròpia i és molt empàtic amb els nens que tenen alguna dificultat d’aprenentatge donat que ell també en té.
En Glif és un noi de 12 anys, fins els 9 anys no sabia quin era el seu problema i va viure uns anys pensant que era incapaç de tirar endavant a l’escola.
Ara sap que llegeix més a poc a poc que la majoria dels seus companys, però que ha millorat molt des de que va fer  un entrenament amb el Glifing. De  fet, ell va ser el conillet d’índies del Glifing. I n’està molt orgullós. És per això que és el company de viatge ideal en l’aventura Glifing.
També sap que és un noi molt espavilat, tant intel·ligent com qualsevol altre company seu. Sap que tenir una dificultat en la lectura no vol dir ni no ser prou intel·ligent, ni no ser prou treballador. Vol dir que té una altra manera d’aprendre i que ha d’aprofitar-ne els seus avantatges.
En Glif de vegades es distreu a l’escola, li costa estar atent quan s’avorreix i no li interessa massa el que explica el mestre, però també ha après que amb esforç i constància es poden fer moltes coses que en un principi semblaven impossibles d’aconseguir.
En Glif sap que vol ser quan sigui gran. Ell vol ser explorador, però ara, de moment el que explora són les diferents activitats del Glifing.
I de vegades ho fa molt bé i guanya! Dóna una gran satisfacció guanyar! Ens dóna energia positiva i ens motiva a continuar.
Però d’altres vegades es distreu una mica, o s’encalla o s’equivoca i no guanya. Però ell està content igualment perquè sap que la propera vegada ho farà millor”.
 
Els nens i nenes es senten molt bé en veure que el Glif els entén i els ajuda a millorar.
 
En la pròxima aportació veure'm la importància de l'entrenament de la lectura en infants amb dificultats d'aprenentatge i algunes dades significatives.
 

dimecres, 20 de novembre del 2013

Glifing



El nom de glifing és un joc de paraules, prové inicialment de jeroglífic.

El mètode Glifing consisteix en la realització d'un entrenament a aquells alumnes d'edats primerenques que presenten problemes d'habilitats lectores. Les habilitats lectores s'entrenen amb un programa informàtic de format lúdic. El programa està vinculat a la plataforma web, fet que fa possible que els docents puguin seguir la progressió i, tenint en compte aquesta, anar adaptant les sessions a les necessitats de cada alumne. El sistema Glifing permet fer una detecció precoç dels problemes de lecto - escriptura, i un seguiment continuat a través d’internet de l’evolució de l’usuari.



L’entrenament incideix en la millora de la velocitat de lectura. Basant-nos en la consideració que la manca de fluïdesa lectora correlaciona de forma molt significativa amb la capacitat de comprensió dels textos llegits i amb el fracàs escolar.Així doncs, a través del sistema Glifing, s’entrenen intensivament els aspectes que conformen el procés d’adquisició i automatització de la lectura.


A través del sistema Glifing, s’entrenen intensivament els diferents aspectes que conformen el procés d’adquisició i automatització de la lectura: descodificació grafema - fonema, segmentació, memòria de treball, articulació, velocitat, morfosintaxi i comprensió.

Totes les activitats están presentades pel Glif. A continuación us explicarà sobre el mètode Glifing:




dilluns, 18 de novembre del 2013

Avesedari?


Davant de la preocupació de diferents persones per les dificultats de lectura d'alguns nens i nenes i l'abordatge que es feia d'aquestes en el context educatiu actual, van decidir formar al 2008 una associació sense ànim de lucre que tractés aquesta problemàtica. Aquesta associació es troba en un poble del Baix Llobregat (Barcelona).

Es plantegen tres objectius principals:
  • Fer difusió i sensibilització de l’existència de dificultats de l’aprenentatge i dels seus efectes sobre els nens que las presenten.
  • Fer recerca per tal de desenvolupar materials i procediments que permetin treballar amb aquestes dificultats minimizant-les i fins i tot superant-les.
  • Apropar aquests materials, a traves de la eina Glifing, als nens que hi tinguin un accés més restringit per situació socio-econòmica o recursos de recolzament familiar.

Quan parlen de dificultats de lectura es refereixen a nens i nenes amb problemes en l'aprenentatge, caracteritzats per una lectura molt lenta o lenta que els requereix molts esforços, aquestes dificultats es coneixen com a trastorn de lectura (DSM-IV-R) o dislèxia.

Els membres de l'associació van veure que els actors 1 “els alumnes”, presentaven dificultats de lectura, tot i tenir uns nivells d'intel·ligència normal.

Els tutors/es d'aquests infants, serien els actors 2 als quals els manca informació per tractar les dificultats que els alumnes presenten davant la lectura.

Avesedari va analitzar en diferents escoles les competències que s'esperen d'un bon lector, segons la literatura científica, i quines eren les mancances amb els nens i nenes amb dificultats. A partir de les observacions es van elaborar uns materials per treballar els aspectes que calia entrenar en un lector amb dificultats. Aquestes materials s'engloben en el mètode Glifing.